
Antikvarisk tilbakeføring, tilrettelegging for museumsformål
Observatoriet, nyklassisistisk bygning fra 1833
Vårt oppdrag:
Observatoriet er i all hovedsak intakt arkitektonisk, og er derfor av meget stor antikvarisk verdi. Bygningen er fredet. Prosjektet omfatter antikvarisk tilbakeføring samt å tilrettelegge for undervisning og formidling/museum. Restaureringen omfatter utelukkende innvendige tiltak slik at bygningen eksteriørmessig forblir uendret. All fargesetting skjer med utgangspunkt i bygningsantikvariske fargeundersøkelser der det etterstrebes en originalidentisk farge- og materialholdning i alle interiører. Alle overflater med valg av materialitet og farger er avklart med Riksantikvaren.
Historikk:
Universitetets første bygning i Oslo, Det astronomiske observatorium ble bygget i 1831–1833 etter tegninger av Christian H. Grosch som forskningssenter og professorbolig. Bygningen er i nyklassisistisk empire stil. Den ble brukt til astronomisk forskning fram til 1935. Meteorologisk institutt drev værobservasjoner på stedet i perioden 1877 til 1937. Ved Universitetet i Oslos 200-årsjubileum ble bygningen restaurert og gjort om til et realfagsenter for skoleelever i Oslo kommune. Elever på fjerde- og syvende trinn kan komme på besøk på Observatoriet. Opplegget er tilpasset kompetanse for naturfag, matematikk og samfunnsfag. Her kan elevene lære om astronomi, universet, magnetisme og mye mer.
Norsk Teknisk Museum konserverte i 2011 alle astro-instrumentene som ble brukt i Observatoriet og som tidligere har blitt spredd til blant annet Justervesenet, Statens kartverk, Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO og Meteorologisk institutt. Alle instrumentene er nå tilbake i Observatoriet etter konserveringen høsten 2010/2011 etter fem års arbeid.
Foto:
Jiri Havran
Foto:
Jiri Havran
Kilde:
Trykk her (link)